100% HOLLANDS RUND, ANTIBIOTICA VRIJ VLEES

Goed dat je even de tijd neemt voor Elita. Dat betekent dat je interesse hebt in wat je eet en waar je eten vandaan komt.

Elita is een raszuivere koe met Italiaanse roots. Elita wordt geboren in Nederland en groeit op bij Nederlandse boeren. De boerderijen zijn nauw verbonden en worden centraal aangestuurd vanuit Veldhoven Kipproducten. Elita is vernoemd naar de eerste koe waarmee de kudde is begonnen. Van april tot oktober leeft Elita in de weides en kan zij haar stal in en uit lopen.

Natuurlijk afkalven
Elita is een Piemontees. Dat is een rundveeras dat uitermate geschikt is als vleesras. Het vlees is vetarm en het cholesterolgehalte is zeer laag. Het ras staat bekend om het feit dat kalveren via de natuurlijke weg ter wereld komen. Hierdoor is geen keizersnede nodig wat het leven van de koe ten goede komt. Voor het afkalven is een speciale ruimte in de stal gemaakt die zorgt dat de koe niet is afgezonderd van de overige koeien. Dit voorkomt veel stress. De kalfjes blijven vijf tot zes maanden bij de moeder. Elita is wit, sterk en heeft een rustig karakter.

Krachtige voeding
De voeding van Elita komt van het land van de boer, dit bestaat uit hooi, kuilgras en maïs. Ook zorgt hij voor de nodige mineralen en vitaminen voor net dat beetje extra. Elita graast van april tot oktober in de weide of zelfs langer als het weer dit toelaat. Hier heeft Elita alle ruimte om de stal in en uit te lopen. De laatste drie maanden verblijft Elita in de strostal met ligplekken. Zij komt hier tot rust en krijgt specifieke voeding met lijnzaad. Deze laatste periode zorgt voor de fijne, rode vleesstructuur die mals, maar krachtig is van smaak. Je proeft het!

Vetarm en een laag cholesterolgehalte
Het vlees van Elita is vetarm en het cholesterolgehalte is zeer laag. Een te hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op hart- en vaatziekte.

Voeding en antibiotica
Elita beschikt over vers eten van eigen land. Daarnaast zorgt De Valk Wekerom voor mineralen en vitaminen in de voeding. Groeibevorderaars zijn wettelijk verboden en krijgt Elita dus niet toegediend. Haar vlees is antibiotica vrij*.

Roundhouse
In de koude maanden van het jaar leven Elita koeien in een Roundhouse. In januari 2017 konden de eerste koeien hun entree maken in hun nieuwe verblijf. Maar wat is een Roundhouse nu precies?

Een roundhouse kenmerkt zich door zijn natuurlijke ronde vorm. De ronde stal is opgedeeld in taartpunten, zodat de dieren in een cirkel kunnen liggen. Op deze manier kan Elita gevaar van buitenaf in de gaten houden. Koeien zijn van nature prooidieren en op deze manier kunnen we veel rust in de kudde creëren. De ronde open gevels en open nok, zorgen voor een zeer goede ventilatiecapaciteit. Dit in combinatie met de warmte ontwikkeling van de dieren zorgt voor een optimaal klimaat. In Elita’s Roundhouse is ruimte voor 100 moederdieren en 50 kalfjes. Het roundhouse is volledig voorzien van stro waar Elita lekker in kan liggen.

Roundhouse

Elita

*Elita runderen worden nooit preventief behandeld met antibiotica. Mocht het voorkomen dat Elita toch ziek wordt, zal er alleen antibiotica worden gebruikt na goedkeuring van de dierenarts. Na het gebruik van antibiotica houden wij naast de wettelijk verplichte wachttijd ook een extra wachttermijn aan, alvorens de runderen worden geslacht. Dit doen wij om er zeker van te zijn dat er geen antibiotica meer in het vlees zit.